Oferta – Wyżywienie

Wyżywienie

kids read

Wyżywienie

Koszt wyżywienia w żłobku Hipcio to 10zł dziennie.

Śniadania oraz II śniadania przygotowywane są na miejscu i są wliczone w cenę czesnego.

Obiady oraz podwieczorki przygotowywane są przez firmę „Catering Ogród Smaku”. Ich koszt to:
8zł – obiad
2zł – podwieczorek.

Catering Ogród Smaku” współpracuje z gospodarstwami lokalnymi oraz hurtowniami produktów ekologicznych. Wybiera zdrowe techniki przyrządzania posiłków, nie smaży w głębokim tłuszczu, preferuje pieczenie, duszenie, gotowanie na parze. Smak dań wydobywa dzięki stosowaniu ziół. W kuchni używa produktów naturalnych, czyli jak najmniej przetworzonych, ekologicznych, sezonowych, lokalnych, które nie muszą być długo transportowane. Są one świeże, dojrzewają naturalnie bez sztucznych przyspieszaczy. Dzięki temu wspiera zdrowie naszych dzieci, ale też dba o środowisko i gospodarkę regionalną. Ich dania komponowane są w oparciu o wytyczne Ministra Zdrowia w sprawie żywienia dzieci, tabele wartości odżywczych, uwzględniające zapotrzebowanie kaloryczne oraz najnowsze wyniki badań dotyczących wpływu różnych produktów na zdrowie. Więcej informacji znajdziemy na stronach:

http://www.ogrod-smaku.com/
https://www.facebook.com/ogrodsmaku/

Przykładowe menu:

Śniadanie na powitanie Przekąski do rączki Królewskie obiadki pychojadki Podwieczorek na dobry humorek
Poniedziałek Kanapki z jajkiem. Pieczywo ciemne, masło, jajko gotowane, sałata, ogórek kiszony. Kawa zbożowa z mlekiem Jabłko, suszone owoce: żurawina, daktyle Zupa koperkowa z makaronem wieloziarnistym zabielana. Bogracz z kaszą pęczak. Surówka szwedzka. Lemoniada pomarańczowo- miętowa. Musli z jogurtem
Wtorek Kolorowe kanapeczki. Pieczywo pełnoziarniste, papryka żółta, ogórek, pomidor, szynka, ser żółty. Herbata z pomarańczą i miętą Gruszka, nasiona słonecznika Rosół z makaronem. Naleśniki z serem na słodko i musem owocowym. Kompot jabłkowy. Muffiny z dynią
Środa Owsianka na mleku z nasionami chia i cynamonem. Herbata ziołowo- owocowa Ogórek, papryka Krem z cukinii z pestkami dyni. Pierś z kurczaka w cytrynie i rozmarynie. Ziemniaki pieczone. Surówka z marchewki, jabłka z oliwą. Woda z cytryną i miętą. Ciasto z jabłkami
Czwartek Bułka z twarożkiem waniliowym (bułka pszenna, laska wanilii, twaróg). Kawa zbożowa z mlekiem Jabłko, marchewka Krem szpinakowy z jajkiem i kleksem śmietany. Indyk w sosie szczypiorkowym. Warzywa na parze. Ryż brązowy. Kompot śliwkowy Drożdżowe z owocami
Piątek Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami (tuńczyk, twaróg, suszone pomidory), ogórek, papryka, pieczywo mieszane. Herbata z cytryną Śliwki, orzechy włoskie Zupa krem z pomidorów z kukurydzą. Pulpety rybne w sosie śmietanowo- ziołowym. Ziemniaczki ze szczypiorkiem. Gotowana kapusta czerwona z jabłkiem i oliwą. Lemoniada limonkowo- miętowa. Paluchy zbożowe z musem jogurtowo-owocowym
 
"Kochaj i dawaj przykład" - Janusz Korczak